Važnost učenja socio-emocionalne kompetencije kod djece

Nikada nije prerano razgovarati o emocijama i mentalnom zdravlju sa svojom djecom, a socijalno-emocionalno učenje (SEL) je ključna komponenta ovih razgovora.

Razumijevanje koje rane karakteristike predviđaju buduće ishode moglo bi biti od velike vrijednosti u pomaganju djeci da se razviju u zdrave odrasle osobe.

Posljednjih godina, mnoga istraživanja usmjerena su na razumijevanje nekognitivnih osobina kod djece koje mogu povećati vjerovatnoću zdravog ličnog razvoja i konačnog blagostanja odraslih.

Ključna karakteristika nekognitivne sposobnosti male djece je socijalna kompetencija. Socijalna kompetencija obuhvata i sposobnost izvršavanja zadataka i upravljanja odgovornostima i efikasne vještine za rukovanje društvenim i emocionalnim iskustvima. Socijalnu kompetentnost djece mogu procijeniti njihovi vaspitači u vrtiću, koji uočavaju mnoge slučajeve u kojima djeca moraju upravljati odnosima s vršnjacima i odraslima. Školsko okruženje pruža priliku da se sagledaju sposobnosti djece za međuljudsku interakciju dok sarađuju s drugima u obavljanju svakodnevnih zadataka i rješavanju sukoba. Takve vještine su važne za uspješno napredovanje u ranim razredima.


Socijalno-emocionalno učenje može pomoći učenicima da razviju samosvijest, samoupravljanje, društvenu svijest, vještine odnosa i odgovorno donošenje odluka.


Veza između mentalnog zdravlja i socijalno-emocionalnog učenja

Iako nije zamjena za liječenje, socijalno-emocionalno učenje je korisno sredstvo u upravljanju simptomima

mentalnog zdravlja direktno u učionici ili kod kuće. Osnovne kompetencije socijalno-emocionalnog učenja ključne su za razumijevanje emocija i razvoj strategija suočavanja s njima na zdrav način. Kada djeca mogu da upravljaju vlastitim osjećanjima, ona su u stanju da bolje komuniciraju sa porodicom, prijateljima, nastavnicima i ostatkom svijeta oko sebe.

Nalazi iz tri naučna pregleda pokazali su da programi socijalno-emocionalnog učenja imaju pozitivne efekte na: društveno ponašanje, probleme u ponašanju, emocionalni stres i stavove prema sebi i drugima među učenicima od vrtića do osmog razreda, bez obzira na geografsku regiju i rasnu ili etničku pripadnost.


Kako realizovati socijalno-emocionalno učenje kod kuće

Relativno je lako integrisati SEL kod kuće, ali kao i većina stvari, potrebna je praksa. Evo nekoliko načina da uključite socijalno-emocionalno učenje u svoju svakodnevnu rutinu:

- Prvo ujutro ili poslije škole provjerite osjećaje vašeg djeteta. Možete ih pitati "Kako ste?" ili "O čemu razmišljaš?" ili "Koje boje se osjećaš danas?"

- Naučite svoje dijete umjetnosti svjesnosti.

- Postavite prostor za ugao za smirenje.

- Dozvolite svom djetetu da izrazi svoja osjećanja pisanjem ili crtanjem u dnevnik.

- Naučite ih o emocijama kroz čitanje.


Članak je nastao zahvaljujući grantu koji je osigurao Balkanski fond za demokratiju, projekat Njemačkog Marshallovog fonda SAD-a i USAID-a. Mišljenja izražena u ovome tekstu ne predstavljaju nužno stavove Balkanskog fonda za demokratiju, Njemačkog Marshallovog fonda SAD-a, USAID-a ili američke vlade.


Zadnje novosti
Arhiva
Pretraga po tagovima