Please reload

Zadnje novosti

Online sesije ,,Progresivna mišićna relaksacija''

April 16, 2020

Šta je ,,Progresivna mišićna relaksacija'' – PMR i kako funkcioniše?

 

 

Američki liječnik Edmund Jacobson (1885.-1976.) osmislio je metodu PMR 1928.godine. Od tada je u širokoj primjeni već 80 godina i uključena je u zdravstvene sisteme mnogih zemalja. Edmund Jacobson ustanovio je da kod stresa ili straha dolazi do refleksne napetosti mišića te da vrijedi i obrnuto: opuštanje mišića dovodi do osjećaja mira, a postiže se i bolja prokrvljenost organizma i drugi blagotvorni zdravstveni učinak.

Metoda progresivne mišićne relaksacije (PMR) po Jacobsonu jedna je od vrlo djelotvornih tehnika opuštanja. Za razliku od drugih tehnika opuštanja u kojima se opuštamo na pasivan način, ovom tehnikom možemo se opustiti aktivno i samostalno.

Duboka relaksacija može biti od velike pomoći kod različitih psihosomatskih tegoba, preveniranju i  smanjivanju posljedica stresa, ublažavanju anksioznosti  i napetosti, a kada se uspješno savlada, pojedinac se u vrlo kratkom vremenu osjeća bolje.

Predstavlja vježbe stezanja i opuštanja mišića po određenim grupama sa ciljem da naučimo da opustimo postepeno čitavo tijelo.  Osjećaj opuštanja postižemo tako što nakratko napnemo i duže vrijeme opuštamo različite mišićne skupine. Na taj način možemo da uočimo razliku između stanja napetosti mišića i opuštenosti.  Zahvaljujući tehnici progresivno mišićne relaksacije lakše možemo prepoznati signale stresa, te pravovremeno primijeniti metodu relaksacije tijela i dovesti ga u opušteno stanje.

 

 

Informacije o treningu

 

 • Trening uključuje: 5 intezivnih sesija, koje se održavaju 2x sedmično

 • Cijena cjelokupnog treninga: 70 KM

 • Sesije će se održavati online, putem ZOOM platforme

 • Prijave putem e-mail: cpp.mostar@gmail.com do 25.05.2020. 

 • Voditeljica: Medina Kljako, diplomirana psihologinja, edukantkinja naprednog nivoa Geštalt edukacije, certificirana voditeljica PMR.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pretraga po tagovima
Please reload

Arhiva

© 2017 by CPPMostar.com

 • Facebook Social Icon
 • Google+ Social Icon
 • Google Places Social Icon