Please reload

Zadnje novosti

Završena realizacija projekta „Zajedničkim snagama do kvalitetnijeg obrazovanje Roma“

November 13, 2018

Trenutna situacija u školama HNK podrazumijeva da učenici Romske nacionalnosti udžbenike dobivaju kroz aktivnosti nevladinih organizacija a ne kroz uređene institucionalne procedure. Zbog čestih promjena autora i različitih izdanja udžbenika koji se koriste u školama ne postoje usklađene liste udžbenika i autora što otežava dodjelu udžbenika za sve ugrožene kategorije, uključujući i Romske učenike.

Potrebno je uložiti dodatni napor kako bi se Romskim učenicima osigurale jednake mogućnosti za pohađanje osnovnog obrazovanja, a to je moguće kroz osiguravanje dodatnih sredstava za dodjelu besplatnih udžbenika.

 

 

S tim ciljem Centar za psihološku podršku SENSUS je u periodu 1.8.2018. – 31.10.2018. realizovao projekat „Zajedničkim snagama do kvalitetnijeg obrazovanja Roma“.

 

Glavne aktivnosti koje su provedene:

-Organizovana 4 radna sastanka s predstavnicima relevantnih institucija s ciljem zagovaranja omogućavanja besplatnih udžbenika za sve učenike Romske nacionalnosti na području HNK (Grad Mostar, Centar za socijalni rad, OSCE Mostar i HNK Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta)

-Kreirane “Preporuka za dalji rad na pitanjima obrazovnih potreba Roma na području HNK”

-Uspostavljena  saradnja s Komisijom za provođenje lokalnog akcionog plana o obrazovnim potrebama Roma na području HNK

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pretraga po tagovima
Please reload

Arhiva

© 2017 by CPPMostar.com

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Google Places Social Icon