Svako dijete zaslužuje jednaku priliku za obrazovanje

Vodeći se ovom idejom naš Centar već četvrtu godinu za redom aktivno radi na unapređenju uslova za obrazovanje romskih učenika u Gradu Mostaru. Kroz projekat „Obrazovanje za sve“ pružamo jednake društvene, obrazovne i kulturne prilike za svu romsku djecu kroz uključivanje u zakonom obavezno osnovno obrazovanje, održavanje i poboljšanje pohađanja nastave i povećavanje uključenosti roditelja Roma u odgojno obrazovni proces njihove djece.

Uz ogromnu podršku škola i Grada Mostara, kao nosioca projekta, svakom djetetu pristupamo individualno i trudimo se da program prilagodima njegovim emocionalnim i obrazovnim potreba. Ponosni smo jer i druge organizacije i firme prepoznaju važnost naše misije pa je tim povodom IC štamparija Mostar osigurala ruksake za sve prvačiće - korisnike projekta. Ova gesta je pravi pokazatelj da i drugi u našoj zajednici prepoznaju i doprinose stvaranju jednakih uslova za izgradnju bolje budućnosti romskoj djeci u našem gradu, ali i u široj zajednici.

U svrhu ostvarivanja našega cilja implementiramo sljedeće aktivnosti:

  • Organizovanje dva Produžena boravka za učenike razredne nastave, u dvije projektne osnovne škole, u JU Osnovnoj školi Mustafa Ejubović Šejh Jujo i JU Osnovnoj školi Bijelo Polje, gdje djeca u poticajnom okruženju imaju podršku u učenju i razvoju;

  • Osiguravanje dopunske nastave za poboljšanje školskog uspjeha kao i radionice za razvoj socio-emocionalnih kompetencija;

  • Osiguravanje školskih udžbenika i pribora kao i prevoza za korisnike Produženog boravka tokom trajanja projekta;

  • Sva djeca uključena u projekat imaju obezbijeđen doručak i/ili ručak;

  • Organizuju se informativni i edukativni sastanci, treninzi i radionice za romske roditelje, što utiče na veću uključenost djece u redovno obrazovanje i bolju saradnju između roditelja i škola.

Projekat je financiran od strane Roma Education Fund-a.

Zadnje novosti
Arhiva
Pretraga po tagovima