Please reload

Zadnje novosti

Održana edukacija"Depresija i mehanizmi u radu s depresivnim adolescentima"

May 8, 2017

Centar za psihološku podršku „Sensus“ u saradnji s Mrežom pedagoga HNK-a je 25.4.2017. organizovao stručno usavršavanje na temu ,,Depresija i rad sa depresivnim adolescentima''. Edukaciji su prisustvovali pedagozi, psiholozi i socijalni radnici koji u svakodnevnom radu imaju priliku da rade s adolescentima.

 

Učesnici su upoznati i sa metodama i tehnikama rada s depresivnim adolescentima u školi i na koje načine mogu pristupiti i razgovarati s tim učenicima.
Za pedagoge i psihologe škola je bilo izuzetno zanimljivo da čuju nešto više  o dijagnostici depresije kod tinejdžera kao i o načinima na koje pedagoško-psihološke službe mogu pomoći depresivnim adolescentima.
 

Najčešći simptomi koji mogu ukazati na depresiju su: tuga koja traje dugo bez nekog konkretnog razloga, bezvoljnost, pojačan umor, gubitak životne radosti, ravnodušnost, poremećaj spavanja, smanjen ili pojačan apetit, gubitk koncentracije,tremor, nemir, iscrpljenost, ponekad i pojačanom napetošću, razdražljivošću i nemirom.


Depresija je bolest budućnosti iz više razloga, a prvenstveno zbog zapanjujućih predviđanja o porastu broja oboljelih. Prema procjenama SZO-a (Svjetske zdravstvene organizacije) depresija će do 2020. godine postati drugi vodeći javnozdravstveni problem na svijetu (gledajući žensku populaciju čak i prvi javnozdravstveni problem).
Uzimajući u obzir navedeni podatak, evidentno je da se trebaju poduzeti određene mjere i intervencije, u ovom slučaju stavljajući mlade ljude u fokus.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pretraga po tagovima
Please reload

Arhiva

© 2017 by CPPMostar.com

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Google Places Social Icon