Please reload

Zadnje novosti

Peer support program u osnovnim školama Gnojnice i Ilići

March 13, 2017

U 2016/17 školskoj godini u okviru projekta ,,Prevencija vršnjačkog nasilja u prigradskim područjima Grada Mostara’’ kojeg finansira IN Fondacija-fondacija za unapređenje socijalne inkluzije djece i mladih u BiH,   organizovale su se peer support radionice za učenike O.Š. ,,Gnojnice’’ i O.Š. ,,Ilići’’.Održano je ukupno 20 radionica, a obuku je prošlo ukupno 35 učenika.

 

Učenici su prihvatili svoje uloge peer edukatora i spremni su da znanja i vještine koje su stekli u procesu edukacije prenesu svojim vršnjacima.

Učenici koji su učestvovali na edukacijama birani su po svojim akademskim, socijalnim sposobnostima i vještinama sa kojima mogu biti primjer i podrška, kao i uzor svojim vršnjacima, te na najbolji mogući način prezentovati temu prevencije nasilja u svojim razredima. Također, jedan od ciljeva edukacija bio je osposobiti peer edukatore da na najbolji način intereventno djeluju u slučaju  nasilja u školama.

 

Nakon uspješno završene edukacije edukovani vršnjaci su održali radionice za ukupno 165 učenika u svojim školama.

Svim učenicima koji su prošli peer support edukaciju i prenijeli stečeno znanje svojim vršnjacima dodijeljeni su certifikati za aktivno učešće na radionicama "Učenici pružitelji vršnjačke podrške – savjetodavna pomoć usmjerena na preveniranje i intervenisanje u slučajevima vršnjačkog nasilja".

 

Teme koje su obrađene kroz radionice:

 

1.)   Etiologija vršnjačkog nasilja za obuku učenika – pružitelja vršnjačke podrške

2.)   Interpersonalne vještine za obuku pružitelja vršnjačke podrške

3.)   Metodologija programa razvijanja modela vršnjačke podrške (10 sesija)

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pretraga po tagovima
Please reload

Arhiva

© 2017 by CPPMostar.com

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Google Places Social Icon