Please reload

Zadnje novosti

Finaliziran projekt „Podizanje kvalitete obrazovanja učenika s razvojnim poteškoćama“

March 7, 2017

"Podizanje kvalitete obrazovanja mladih s poteškoćama u razvoju - Zajedničkim snagama do kvalitetnijeg obrazovanja” je projekat koji je implementiran u saradnji s Vijećem mladih Grada Mostara, a realizuje se u sklopu drugog ciklusa grantova Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije "Jednakost za sve" pod pokroviteljstvom USAID-a.

Održavanjem okruglog stola na temu “Obrazovanje učenika s razvojnim poteškoćama“ finaliziran je devetomjesečni projekt koji je za cilj imao ukazati na nepovoljan položaj mladih s razvojnim poteškoćama u sistemu srednjoškolskog obrazovanja u HNK kroz utvrđivanje metodologije za podsticanje optimalnog razvoja sposobnosti, vještina i znanja na očuvanim potencijalima učenika s razvojnim poteškoćama i omogućavanje njihovog napredovanja u skladu sa sposobnostima, uz razvoj pozitivnih emocionalno - socijalnih odnosa u užem i širem socijalnom okruženju.
Na okruglom stolu je između ostalog bilo riječ o rezultatima projekta, iskustvima profesora Srednje tekstilne i poljoprivredne škole u radu s učenicima s poteškoćama, preporukama za dalji rad. Pored navedenog, doc.dr.sc. Vesna Varunek je održala predavanje na temu „Prepreke i mogućnosti u radu s učenicima s poteškoćama u srednjoškolskom obrazovanju“ a učesnici okruglog stola su imali priliku da iskažu svoje mišljenje i daju svoje prijedloge za korake koje je potrebno poduzeti kako bi došlo do poboljšanja uslova obrazovanja učenika s razvojnim poteškoćama. Na okruglom stolu su između ostalog prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sport HNK, predstavnici Pedagoškog zavoda, predstavnici nevladinih organizacija koji rade s mladima s razvojnim poteškoćama kao i predstavnici srednjih škola s područja Grada Mostara.
Ovaj projekat realizira se u okviru drugog ciklusa grantova Koalicije civilnog društva u borbi protiv diskriminacije - Jednakost za sve. Ovaj program je omogućen zahvaljujući podršci američkog naroda kroz United States Agency for International Development (USAID).

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Pretraga po tagovima
Please reload

Arhiva

© 2017 by CPPMostar.com

  • Facebook Social Icon
  • Google+ Social Icon
  • Google Places Social Icon